Buikspieren na bevalling

Bij een zwangere vrouw rekken de buikspieren op. Er komt in de rechte buikspieren ruimte zodat de buik naar voren en in de breedte kan groeien. Dit noemen we een rectus diastase. Na de bevalling is deze diastase niet zomaar weg. Daar gaat tijd overheen en die tijd is voor elke vrouw anders. Houdt 6 weken tot 6 maanden voor een natuurlijk herstel.

Je kunt bij jezelf de diastase voelen (dit geldt voor elke bevallen vrouw). Je gaat op je rug liggen en duwt je vingers hoog in je buik (net voordat de ribben beginnen, zoals je op het plaatje ziet zit de buikspier hoog vast aan je ribben). Dan til je je hoofd op en beweeg ja al duwend je vingers naar beneden en van links naar rechts. Net na je bevalling kan de diastase 2-4 cm zijn. Langzaam moet deze ruimte kleiner worden tot hij zo goed als gesloten is (0,5cm mag). Het kan zijn dat de diastase niet helemaal sluit, tot 1,5 cm ruimte is niet heel erg, maar je kunt het d.m.v. de juiste spiertraining meestal nog beter laten sluiten.

6 tips om een diastase te voorkomen

  1. Het belangrijkste bij een diastase (en dus de eerste weken na je bevalling) is dat je de spanning op de bovenbuikspieren zoveel mogelijk voorkomt. Bijvoorbeeld: je kunt het beste uit bed komen door op je zij te draaien en tot zit te komen.
  2. Wacht zolang mogelijk met het trainen van de bovenbuikspieren (sit ups…)
  3. Zet je adem niet vast tijdens opstaan, bukken en tillen.
  4. Blaas uit als je opstaat, bukt of tilt. Hiermee verminder je de buikdruk en heb je minder spanning op de buik en bekkenbodem.
  5. Start je training/herstel op door eerst je binnenste bekkenspieren (bekkenbodem en onderbuikspieren) te versterken. Daarna volgen de schuine buikspieren.
  6. Zorg dat je binnenste bekkenspieren in conditie en sterk zijn voordat je weer gaat sporten.

    Heb je vragen of ken je iemand met fysieke klachten die ik van dienst kan zijn? Vertel ze dan over de mogelijkheden!

Ik help je graag!

 

Klaar om de stap te zetten?

Maak een afspraak bij Mensendieck Ommeland en begin met het behandelen van uw klachten. Liever eerst een vrijblijvend gesprek, of een telefonisch consult? We horen graag van u.