Zwangerschap

Rug- en bekkenpijn
Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit kan ontstaan tijdens of na een zwangerschap. Hierdoor vindt verweking van de banden plaats, waarschijnlijk door het hormoon ‘relaxine’. Er ontstaat zodoende een (te) grote beweeglijkheid in de gewrichten. Het gevolg hiervan kan zijn dat de banden overbelast raken wanneer er grote krachten op het bekken inwerken, zoals bij zwangerschap en bevalling. Ook lage rugpijn komt veelvuldig voor bij zwangere vrouwen. Door het gewicht van de buik (en hierdoor veranderde houding), vermindering van spiercontrole en trek aan de banden van de baarmoeder aan de (onder)rug kunnen pijnklachten in de onderrug en/of liezen ontstaan. Met oefentherapie wordt er specifiek gewerkt aan:

  • Versterken van spieren en leren ontspannen;
  • Houding- en bewegingsadvies gericht op een goede belasting van de rug en het bekken;
  • Gerichte oefeningen ter verbetering van lichaamshouding en om de pijn te verminderen;
  • Advies gegeven over belasting en belastbaarheid, tips hoe u de rug en het bekken het beste kunt belasten.

Na de zwangerschap
Na de zwangerschap kunt u terecht voor oefeningen die je helpen om de spierkracht van de rompspieren te herstellen, dit is erg belangrijk als je snel last van de rug of nek hebt. Ook bekkenbodemspieren versterken na de bevalling is een belangrijk onderdeel van het oefenprogramma.

Moeite met ontspannen en ademhaling
Ter voorbereiding van de bevalling worden er vaak ontspannings- en ademtechnieken aangeleerd in groepsverband. Het is echter niet voor iedereen makkelijk om deze oefeningen te doen. Hebt u moeite met het uitvoeren van deze oefeningen? De oefentherapeut kan u tijdens de zwangerschap helpen om beter te leren ontspannen en de ademhaling te verbeteren en te beheersen.